İnternet sitemizi ziyaretleriniz sırasında sizlerin deneyiminizi geliştirmek için "Çerezler"den faydalanmaktayız. Daha fazla bilgi için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Çevre

AYDIN LİNYİT ŞAHNALI KÖMÜR İŞLETMESİ
“DOĞANIN ONARIMI” ÇALIŞMALARI

Karbon, canlı hücrenin en önemli yapıtaşlarından birisi ve biyolojik sistemin en önemli elementidir. Bitki ve mikroorganizmaların toplam ağırlıklarının %40-50’si karbondan oluşur.

Kömür, geçmiş çağlarda bulunan bitkilerin; doğanın ve zamanın etkisiyle fosile dönüşmesiyle oluşan kaya türüdür. Kömürün kuru bazdaki ağırlığının %42’si karbondan oluşmaktadır. Diğer kimyasal bileşenleri ise Hidrojen, Oksijen, Kükürt ve Azot elementleridir. 

Atmosfer, karbon döngüsünde en önemli rolü oynar. Burada karbon, karbondioksit gazı formunda bulunur.

Atmosferdeki karbondioksitin büyük bölümü döngüye fotosentez yoluyla girer. Bitkiler fotosentez yoluyla atmosferdeki karbondioksiti bünyelerine alarak bir kısmını oksijen ve organik bileşiklere dönüştürürler. Kalan karbon, bitki dokularında organik bileşikler olarak depolanır.

Döngü şöyle özetlenebilir; zaman içinde kömüre dönüşen bitkilerin bünyesindeki karbon, kömürün yanmasıyla açığa çıkmakta ve fotosentez yoluyla bitkiler tarafından bünyelerine alınmaktadır.

Sanayi devrimi sonrasında fosil yakıt kullanımının giderek artmasıyla döngü bozulmuş ve atmosferdeki karbondioksit oranı yükselmeye başlamıştır. Küresel ısınma yoluyla iklim değişikliklerine yol açan bu durumun önlenmesi için maden alanlarımızda 1999 yılından itibaren “Doğanın Onarımı” çalışmalarına başlanmıştır. 

Aydın Linyit Şahnalı Kömür İşletmesi 1910 yılından buyana kömür üretimini sürdürmekte ve deniz seviyesinden 340 metre yükseklikteki 3300 dönümlük bir alanda faaliyette bulunmaktadır. Bu alanın 1400 dönümü şirkete ait tapulu arazi, 894 dönümü özel ağaçlandırma alanı ve kalanı da izinli orman sahasıdır. 

Ormancılık Araştırma Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak 2000 yılının başında deneme bahçesi dikimiyle başlatılan projede dört yıllık izleme dönemi sonunda zeytin, incir ve akasya cinslerinin susuz ve gübresiz dahi gelişim göstermeleri sebebiyle bu cinslerin dikimine karar verilmiştir.  

Orman Bakanlığından alınan Özel Ağaçlandırma izniyle 894 dönümlük alanda 40.000 adet Ayvalık tipi zeytin ve şevli alanlarda da erozyonu önleme amacıyla 30.000 adet akasya dikimi yapılmıştır.

Bugüne kadar yaklaşık 1750 dönüm alanda 85 bin ağaç dikilmiştir.

Ayvalık ve Gemlik ve memecik tipi zeytin, Bursa kara incir, badem, karadut ve hünnap ağaçlarımızla “Doğayı Onarma”ya ve üretip sattığımız kömürle oluşturduğumuz karbon ayak izimizi en azından %20 oranında küçültmeye çalışıyoruz.

Hedefimiz bu çalışmaları sürdürmek ve önümüzdeki yıllarda karbon ayak izimizi %10 daha küçültebilmektir.